mandag den 30. november 2009

Nix Pille

Camilla Plum har en opskrift på et brød, hvor man ikke skal ælte dejen... som navnet lyder så skal man slet ikke røre ved det med hænderne - passer mig ganske fint, da det ikke er optimalt, at stå med riverne i dejen, samtidig med at Laura hænger i buksebenet eller lige har lavet en DEJ i bukserne. Det kan man ikke tillade sig at kalde det i dag... hmm, har skiftet tøj på hende 7 gange plus alle de gange det ikke er løbet ud...lækkert.
Tilbage til det lækre Nix Pille brød. Har smagt det hos min bror Henrik og det er himmelsk... det både smager og ser fantastisk ud!
I dag hvor jeg har været hjemmegående husmor og plejet pigerne har lysten til bagværk banket på... elsker simpelthen duften i bageriet sammen med alle de levende julelys. 
Meeen, med brødet her skal man have en god portion tålmodighed! Det tager næsten et døgn at lave. 
Måske nogle af jer piger kunne bruge opskriften?
I får resultatet imorgen.
God fornøjelse, hvis i skulle få lyst til lidt kræs!


1 brød:
  • 430 g hvedemel, valgfri sort
  • 345 g lunkent vand
  • 1 g økologisk gær
  • 8 g salt
  • 1 solid gryde med låg
  • Ekstra mel til formning
Rør gæren ud i vandet i stor skål. Rør mel og salt i. Det bliver en meget våd dej. Dejen skal ikke æltes, bare samles. Stil dejen til hævning i ca 18 timer, ved stuetemperatur.

Når den er hævet og fin, og der er tydelige glutenstrenge når man tipper skålen, skal den hældes forsigtigt ud på en let melet bordplade. Fold dejen ind over sig selv 2-3 gange.

Lad dejen hvile på køkkenbordet i 20 minutter. Form så til et brød, uden dog at slå dejen helt ned. Fold det ind i sig selv til dejen former en stram kugle. Stil til hævning på et melet klæde, eller i en melet skål, et lunt sted.

Når dejen næsten er hævet til ca det dobbelte, er det tid til at sætte en gryde i ovnen ved 250 grader. Brug en stålgryde, jerngryde, emaljeret gryde eller en ler - stegeso. Under alle omstændigheder skal man have et låg, der passer til.

Når gryden er helt varm, og dejen er så hævet, at den ikke springer tilbage, når man stikker en finger i den, skal man tippe dejen forsigtigt over i gryden. Læg låget på og stil det hele i ovnen ved 250 grader i ca 30 minutter.

Så tager man låget af og bager brødet færdigt. Man kan tippe det ud af gryden og høre om det lyder hult, når man dunker det i bunden, hvis det gør det, er det færdigt. Vend ud på en rist og køl af. Vent med at skære af det, til det er helt afkølet.

Opskriften er inspireret af New York bageren Jim Lahey. Efterhånden finder man ud af at glemme vægten og bare lave en dej, som har den rette konsistens fremfor at måle.

Hvis man bager dette brød med Ølandshvede eller spelt, skal man bruge mere vand. Ca 1 dl mere.


Ingen kommentarer: