søndag den 1. januar 2012

Nytår og fortsæt

Et nyt år er skudt i gang. Et nytår uden nytårsfortsæt... og så alligevel. Jeg vil gerne gøre noget mere ud af madlavningen. Sømanden er god i et køkken og når han er hjemme får han gerne fornøjelsen her. Jeg kan bedst lide, at tage i mod den gode hjemmelavede mad, fremfor selv at lave den.
Men samtidig vil jeg gerne lærer at holde af at lave mad selv. Opdage mulighederne, eksperimentere og kaste mig ud i nye og spændende opskrifter med gode råvarer eller blot mixe de traditionelle på interessante måder. Jeg vil gerne spise mere varieret og forny mig i madlavningen. Så til Jer blog piger der deler opskrifter på Jeres blog. Jeg sluger dem råt! 
I et tidligere indlæg fortalte jeg om en gave fra én af mine skønne veninder, med blandt andet en sur-dej.
Forleden kastede jeg mig ud i opskriften og i går stod brødet klar. Den vogn hopper jeg gerne på en anden gang, så i køleskabet står endnu en sur-dej klar til at blive til et rugbrød.
Synes det var alletiders værts og værtindegave til mine forældre, hvor jeg tilbragte aftenen sammen med dem og pigerne. 
Synes lige i skal have opskriften på rugbrødet. Sur-dejen skal man have i forvejen. Den kan jeg ikke hjælpe med desværre, men kan forstå på min veninde, at hendes har hun bygget videre på i flere år, så det kan være en engangsforestilling med den første der skal laves fra bunden.


Opskriften er til to store rugbrød.
Dag 1
En portion sur-dej røres med
11/2 l lunkent vand
600 g knækket/skårne rugkerner
150 g rugmel
750 g hvedemel
Tildæk dejfad med plastpose eller fugtigt klæde og lad hvile i 12-24 timer ved stuetemperatur.
Dag 2
Tilsæt nu dejen
1/2 l lunkent vand
3 spsk salt
3 spsk farin
500 g rugmel
Herefter tager du dej fra til en ny sur-dej og stiller i køleskabet i en lukket bøtte!
300-500 g blandet frø/kerner/hør/sesam/græskar/solsikker
Hæld dejen i to store rugbrødsforme
Hæv 2-6 timer i form
Bag 11/2 time ved 180 grader minus varmluft





4 kommentarer:

TinaLykke sagde ...

Se det er et nytårsfortsæt, som lyder hyggeligt at føre ud i livet!
God fornøjelse med det og rigtig godt nytår.
Kh Tina

Lotteriet sagde ...

Prøv at stege to peberfrugter, skåret i tern på panden, sammen med en pakke skinke i strimler. Når det er godt varmt, ikke brunt, så tilsættes en pakke Pikant ost (en hel pakke), mælk,(så der er sovs nok til alle) salt og peber.
Serveres med revet ost og pasta.

Bing-bang-dynamolygte: Aftensmad!!
Et kæmpehit her i huset!!

Godt med nytårsforsætter, dog har jeg opgivet dem, for jeg bryder dem altid den 1/1.. hihi

Lotte :O)
Godt nytår til jer!

Heidi sagde ...

hyggelige billeder og det lyder som et godt fortsæt. godt nytår :)

Anita sagde ...

Måske jeg skulle prøve at bage mit allerførste rugbrød. Du inspirerer mig til det ;-)

Godt Nytår!